Zdravá výživa – výzva, alebo horor?

Spotrebitelia čím ďalej tým viacej apelujú na dodávateľov a obchodníkov, aby ponúkali čoraz viac zdravších produktov. Týka sa to najmä čerstvých potravinových produktov z ovocia a zeleniny. A to aj prostredníctvom automatov.

S touto výzvou sa pokúšajú popasovať najnovšie v Amerike. Iniciátorom je mladá spoločnosť Farmer's Fridge. Inštaluje automaty, v ktorých ponúka čerstvé zeleninové šaláty.

V pilotných automatoch nájdete napríklad šaláty z organickej kapusty, s feniklom, s fazuľou, s balzamico omáčkami, s jogurtovými dressingami... Okrem zeleninových šalátov nájdete aj ovocné. Všetky produkty sú označené certifikátom kvality a pilotné testovacie obdobie by malo trvať päť mesiacov. Automaty sú zatiaľ umiestnené v Chicagu. Dôležité je aj to, že šaláty sú v automate maximálne 10 hodín. Po tomto čase už nemôžu byť označované ako „čerstvé“. Preto sú starostlivo kontrolované a vymieňané.

Tento experiment by mal pomôcť nielen trhom v USA. Je to najnovší trend zdravej výživy. Rozhodne je to však aj výzva – ako udržať čerstvosť potravín, ako stanoviť ich množstvo v automate a ponúkať viaceré alternácie. Isté je to, že nielen technológie sú žiadané s nálepkou „ekologické“. Do popredia sa dostávajú aj ekologické potraviny.

Trendy v zdravej výžive veľmi ovplyvňujú rozhodovanie spotrebiteľov, čo a v akom množstve si kúpia. Jednotlivé krajiny sa pokúšajú buď osvetou, alebo zákazmi, regulovať obsahy automatov najmä v školských a nemocničných zariadeniach. Príkladom idú zvyčajne aj štátne inštitúcie. Najnovšie automaty informujú spotrebiteľa o zložení produktov. Veríme, že zdravá výživa je, a aj naďalej bude, pre vending výzvou a my sa dočkáme viacerých vylepšení.