Inováciám v predajných zručnostiach a nových modeloch sa medze nekladú. Zaujímavé nápady prakticky v ktoromkoľvek odvetví a činnosti ale nemusia byť nevyhnutne spojené s novými technológiami. Pokrok v automatoch, predaj a distribúcia so ziskom, či úspech – to všetko závisí hlavne od originálneho nápadu.
Automaty na chlieb nie sú vo svete vendingu ničím novým. Ich procesy a možnosti vylepšili a zatraktívnili natoľko, že získali ocenenie Vynález roka v súťaži Year Award 2014.
Automat spustili do prevádzky v roku 2012. Od tej doby stroje inštalovali na východe Francúzska, v Paríži a v Rusku. Koncept automatu zachováva jeho pôvodné funkcie, ale zároveň vytvára aj alternatívu. Zákazníci tak nemusia vyčkávať v dlhých radoch v pekárňach, ale k čerstvému chlebu a bagetám majú prístup po celý deň. Pritom je zachovaný tradičný recept, ktorý robí francúzsku bagetu francúzskou bagetou. Čerstvý chlieb je tak k dispozícii 24 hodín denne.
Automat je riadený na diaľku počítačom, prípadne mobilným telefónom. Prevádzkovateľ má tak neustále k dispozícii všetky dôležité informácie. Stroj má v sebe tzv. chladiarenskú zónu, v ktorej sa udržuje teplota 8 stupňov. Keď si zákazník zvolí menu, proces je ukončený záverečným pečením, takže zákazník dostane čerstvý chlieb priamo z automatu.
Year Award 2014 je považovaný za prestížne ocenenie, niečo ako Oscar medzi inováciami vendingu.