Nemecký spolkový úrad pre sledovanie a hodnotenie potravinových rizík (BfR) spustil časovanú bombu. Oznámil, že na základe vlastných pokusov a laboratórnych vyšetrení automaty na výrobu kávy a kávovary krátko po odstránení vodného kameňa sú – nebezpečné. Ide o to, že po procese čistenia od vodného kameňa sa istý čas uvoľňuje do pripravovaného nápoja zvýšené množstvo olova. A to až nad bezpečnú hranicu pre zdravie človeka.
Zistenie okamžite prevzal výrobca kávovarov De Longhi a začal pracovať so skupinou vlastných výskumníkov nielen na overení tohto tvrdenia, ale aj na zásadách, ktoré by mohli pomôcť eliminovať zvýšené riziko z olova po odvápnení stroja.
V podstate zistili až stonásobné prekročenie bezpečných hodnôt v káve, ktorá bola pripravovaná ako prvá po očistení od vodného kameňa. Informovali o tom aj Radu Európy.
Veľmi rýchlo preto odborníci od De Longhi vydali nasledujúce odporúčanie.
Ak odvápňujete svoj kávovar či automat, nechajte ho po čistení pracovať najskôr „naprázdno“. Odporúča sa dve až tri šálky pripraviť bez kávy, iba preliatím vriacej vody cez očistené trúbky. Tak isto, ak nie je zariadenie používané v podstate nepretržite a má prestávku napríklad jeden deň, je veľmi vhodné najskôr jeho systém prepláchnuť dostatočným množstvo takmer vriacej vody alebo pary.
V následných pokusoch sa preukázalo, že pri dodržaní takéhoto postupu nehrozí žiaden zvýšený obsah olova v nápoji z kávovaru, alebo automatu, ktorý bol predtým zbavovaný vodného kameňa.