Hranolkomat nie je fikcia

Ueli Maurer je švajčiarsky farmár. Tam je takéto celoživotné povolanie bežné. Pán Ueli má už sedemdesiatku za sebou a to je menej bežné. Celkom výnimočné však je, ak sa farmár venuje dlhé roky vývoju predajného automatu. Ueli Maurerovi trvalo dvadsať rokov, kým sa pred svetom pochválil s predajným automatom na – hranolky. Veď pochopiteľne, keď pestuje zemiaky, nie?
V roku 1996 trávil farmár istý čas v Kanade a tam sa stretol s mimoriadnou obľubou hranolkov. Dokonca sa tam dozvedel, že Kórea sa zaoberá myšlienkou vyrábať a do Kanady dodávať automaty na hranolky. Podľa predbežného prieskumu trhu len Kanada by prijala najmenej 2000 takýchto strojov.
Jediný problém bol v Kanadských protipožiarnych predpisoch – úrady preto myšlienku automatov na hranolky zavrhli a tvrdili, že nie je možné zabezpečiť dostatočnú ochranu pred poškodením ľudského zdravia horúcim olejom, alebo, dokonca, výbuchom smažiaceho oleja a následným požiarom.
Ueli Maurer sa vrátil domov, ale myšlienka na hranolkomat ho už nikdy neopustila. Podrobne študoval všetky dostupné, najmä talianske fritézy. A sen o automatom pripravených francúzskych fritovaných zemiačkoch dozrieval v skutočnosť.
Zavrel sa do dielne a začal majstrovať. Najskôr sám, potom už si najímal remeselníkov – odborníkov. Veď nikdy ani len na deň sa popritom neprestal starať o svojich 30 hektárov obilnín, kukurice, repy a zemiakov.
Najväčším hlavolamom pre neho bolo, ako bezpečne vložiť mrazené hranolky do rozpáleného oleja. V roku 2002 prekonal aj túto hádanku. Existuje málo podrobností, stroj je patentovo chránený, preto nie je možné v súčasnosti presne popísať technológiu, akou hranolky pripravuje.
Farmár nemá doriešený systém platieb, preto funkčné stroje momentálne prijímajú žetóny v hodnote asi dva a pol eura. A je ich naozaj dosť – po celom Švajčiarsku pracuje asi štyridsať automatov, ale objednávky z celej Európy sa len hrnú – na rok 2015 je objednaných už 5000 strojov. Ich obľuba je mimoriadna najmä v hoteloch.
Redaktor