V dobrých kaviarňach je káva podávaná s vodou samozrejmosť. Nie je to však preto, ako sa mnohí domnievajú, že by káva odvodňovala a teda treba doplniť do organizmu vodu. Tento mýtus bol už vedecky vyvrátený a my o tom na stránke Vendingportal.eu píšeme podrobnejšie v inom článku.
Tak teda prečo voda?
Pred pitím kávy si treba prepláchnuť ústa aby sa pripravili chuťové poháriky a aby výsledný dojem z nápoja bol aspoň chvíľku chuťovým zážitkom. V tomto prípade však ide o vodu. Nie o sódu, alebo bublinkovanú minerálku. Podávaná tekutina musí byť neokysličená, studená a čerstvá. Paradoxne – ideálna je priamo z vodovodu. Ak však kupujeme kávu z automatov, málokedy, dokonca, u nás nikdy nemáme možnosť použiť pred jej ochutnávkou pohárik vody z vyššie uvedeného dôvodu.
Na druhej strane, táto voda neslúži na uhasenie smädu či plnenie si denného pitného režimu. Nie je preto vhodné, aby ste si v kaviarni ku káve pýtali trojdecový pohár vody.
Vo svete vendingu a najmä v konkurenčnom prostredí, v ktorom sa predaje odohrávajú, je preto inšpirujúcim príklad spoločností Cino iC a SPAQA iQ. Vytvorili mini priestor pre maxi uspokojovanie potrieb zákazníkov. Ide vlastne o dva automaty vedľa seba – kávovar a výdajník vody. Keď sa k dobrej myšlienke pridá moderný dizajn, spokojnosť zákazníkov takpovediac nepozná medze. Už prvé mesiace takéhoto predaja, v ktorom zákazník platí „iba“ za kávu a vodu má zdarma, hoci aj čapovanú iba do jednodecových pohárikov, sú obidve spoločnosti po prerozdelení tržieb nanajvýš spokojné. A zákazníci už nemajú žiaden dôvod vyhľadávať kaviarne a strácať v nich čas.